Čišćenje inox opreme u ugostiteljskim objektima

Objavljeno 29. travnja 2015

Čišćenje inox površina


Nehrđajući čelik (INOX) je nužno redovito čistiti radi estetskih razloga, kao i zbog održavanja njegove otpornosti na koroziju. Otpornost na koroziju inoxu daje tanki sloj kromovog oksida. Kisik iz atmosfere sa kromom iz inoxa stvara pasivan film, koji štiti inox od korozije. Svaka kontaminacija površine inoxa prljavštinom ili nekim drugim materijalom, spriječava proces nastajanja pasivnog filma koji štiti inox od korozije. Stoga, da bi zadržali sve pozitivne karakteristike inoxa, nužno je redovito čišćenje svih inox površina u ugostiteljskim objektima.

Čišćenje inoxa je jednostavno, te inox zapravo traži redovito čišćenje, jer ga je gotovo nemoguće pohabati pretjeranim čišćenjem, za razliku od nekih drugih materijala.

Konzolna polica

Vrste kontaminacija inox površina



PRLJAVŠTINA

Kao i na svakoj površini, koja je izložena okolini, i na inoxu dolazi do nakupljanja prljavštine. Nakupljena prljavština u sebi sadrži čestice iz različitih izvora. Te čestice značajno utječu na izgled i otpornost na koroziju inoxa, ali i na jednostavnost uklanjanja nakupljene prljavštine. Neke su jednostavne za uklanjanje, dok neke zahtijevaju specijalna sredstva za njihovo uklanjanje. Većina standardne prljavštine se uklanja sa toplom vodom, sa ili bez male količine blagog deterđenta. Za tvrdokorniju prljavštinu, potrebno je upotrijebiti "negrebajuća" abrazivna sredstva, tzv. kućanska sredstva za čišćenje. Ona se mogu upotrijebiti sa toplom vodom, nježnim četkicama, spužvicama ili čistim krpama.

Zabranjeno je koristiti čelične četke i čeličnu vunu, jer sadrže čestice koje u kontaktu sa inoxom mogu izazvati koroziju

Za uklanjanje agresivnijih prljavština, možemo dodati i malo octa.

Nakon svakog čišćenja, površinu je potrebno isprati sa toplom vodom. Ukoliko je voda u objektu tvrda, nakon ispiranja, potrebno je površinu prebrisati sa suhom krpom, kako bi uklonili pojavljivanje bijelih tragova kamenca iz vode



Termička oprema

OTISCI PRSTIJU I MRLJE

Otisci prstiju i blage mrlje su najčešća zaprljanja nastala redovitom upotrebom opreme u ugostiteljstvu. Na sreću, utječu samo na izgled opreme, a vrlo rijetko i na otpornost na koroziju. Lako se uklanjaju pomoću sredstva za čišćenje stakla ili pomoću specijalnih sredstava za održavanje inoxa.

Nakon svakog čišćenja, površinu je potrebno isprati sa toplom vodom. Ukoliko je voda u objektu tvrda, nakon ispiranja, potrebno je površinu prebrisati sa suhom krpom, kako bi uklonili pojavljivanje bijelih tragova kamenca iz vode

Univerzalni kuhinjski stroj za povrće

Održavanje inoxa - savjeti



- da bi inox zadržao svoja anti korozivna svojstva, potrebno ga je redovito čistiti - nakon montaže i bilo kakvih građevinskih zahvata u kuhinjama, elemente od inoxa treba odmah očistiti od svih nečistoća, žbuke, prašine, cementa, te dobro zaštiti sve dok se prostor ne dovede u funkciju

STROGO JE ZABRANJENO:
1. strugati metalnim predmetima, čeličnom vunom i sl.
2. koristiti sredstva koja sadrže:
- solnu kiselinu
- izbjeljivače (klor)
- sredstva za čišćenje srebra
- abrazive (pijesak,...)

- mekana krpa ili spužva i razrijeđeni deterdžent za posuđe sasvim su dovoljni za redovito održavanje
- sredstvo za pranje stakla (bez klorida) je idealno za polirane površine na inoxu
- uvijek kod čišćenja pratite smjer godova na inoxu - u kuhinjama treba obratiti na čistoću donjih dijelova opreme izdrađene od inoxa, jer su često u kontaktu sa sredstvima za pranje podova ( koji često loše djeluju na anti korozivna svojstva inoxa )
- nakon svakog čišćenja, površinu je potrebno isprati sa toplom vodom

Uređaj za brzo zamrzavanje