Prednosti i nedostaci inoxa u ugostiteljstvu

Objavljeno 14. travnja 2015

"Uloga inoxa u ugostiteljstvu"


Nehrđajući čelik (INOX) se koristi kao osnovni materijal u proizvodnji profesionalne ugostiteljske opreme. Razlog tome leži u činjenici da je kao materijal izdržljiv, jednostavan za dezinficiranje, te otporan na koroziju koju mogu lako izazvati razne kiseline iz mesa, mlijeka, voća i povrća. Uz to treba spomenuti kako je inox izrazito siguran u upotrebi u ugostiteljstvu, jer ne sadrži kemijske elemente koji bi mogli preći na hranu, te utjecati na njihov sastav, okus i miris.

Termička oprema

PREDNOSTI INOXA U UGOSTITELJSTVU


- izdržljivost
- ne utječe na sastav i okus hrane
- jednostavan za čišćenje
- jednostavno održavanje
- 100% mogućnost recikliranja
- otporan na koroziju
- higijenska i sterilna svojstva uz redovito održavanje
- dodatna obrada površine nije radno-intenzivno zahtijevna
- sposobnost izdržavanja visokih temperatura
- čvstoća i otpornost na oksidaciju pri visokim temperaturama
- neporozna površina otporna na vodu, toplinu, mrlje
- fleksibilan za obradu


Rashladna vitrina

NEDOSTACI INOXA U UGOSTITELJSTVU



- brza pojava površinskih ogrebotina
- pojava lagane patine
- mogućnost uvijanja ukoliko podloga nije dovoljno čvrsta
- početni trošak
- slabije provođenje temperature kod kuhanja, ukoliko se ne koristi u
kombinaciji sa bakrom ili aluminijem
Mesoreznica

Iako inox pri korištenju u ugostiteljstvu ima nekoliko mana, one su potpuno zasijenjene mnogobrojnim prednostima koje inox kao materijal ima.

Gastro posude izrađene od inoxa